STRAWBERRIES & CREAM MUFFINS


Czy jest cos lepszego niz swieze, cieple babeczki z pachnacymi truskawkami i kremem? 
Nie, nie ma.

Dzisiaj moj przepis, ktory metoda prob i bledow doprowadzil mnie do niemal perfekcji. Gdyby ktos zapytal mnie co moglabys jesc codziennie, bylyby to napewno one. Nie ma sie tu co rozpisywac, tego trzeba koniecznie sprobowac! To poeazja sama w sobie...



Co potrzebujemy?

1 szklanka mleka
1/2 szklanki masła 
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów 
2 duże jajka 
2 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru pudru 
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka świeżych, dojrzałych truskawek pokrojonych na bardzo małe kawałki (im bardziej czerwone i słodsze, tym lepiej!)

ok. 120g zmielonego, pelnotlustego serka (np Philadelfia)
1 i 1/2 łyżki całego jaja (wczesniej wymieszanego, jak np do panierki do schabowych)
1/3 szklanki cukru pudru 
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii



No to do dziela!


Kroimy truskawki w male, waskie kawaleczki


W małej misce wymieszać łyżke kremowego serka, 1/3 szklanki cukru, poltorej lyzki ubitego jajka i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wymieszać, aż prawie wszystkie grudki znikna. Odstawic to na bok na kilka minut.



Powoli roztopić masło na patelni na małym ogniu. Dodać ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i mleko do masła, mieszając do połączenia. Dobrze, zeby mieszanina byla ciepła, a następnie ubić jajka.


Dokładnie połączyć trzepaczką w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.


Zrobić dołek w środku suchych składników. Wlać wszystkie mieszanki masła, mleka i jaj do suchych składników, mieszając tylko do ich połączenia. Na srednich obrotach mixera. Moze byc widocznych kilka smug na calej masie.


Nalozyc mase do kazdej foremki, mniej wiecej do jej polowy, a na wierzch posypac kilkoma kawalkami truskawek


Na truskawki nalozyc przy pomocy malej lyzeczki mixture serowa



Na wierzch nalozyc jedno lub dwie lyzeczki ciasta


Nalozyc kolejna warstwe truskawek


...i na zakonczenie posypac troszke cukrem.



Piec babeczki ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

A gdy zauwazycie zloty kolor... zaczekajcie kilka minut na wystygniecie i wcinajcie!! :)








11 komentarzy:

  1. Mhhh ale smaka mi zrobiłaś pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w Polsce sezon truskawkowy już się kończy :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnomomnom tez bym je jadła cały czas <3

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie już kupić truskawek się nie da :( Mniam, jakie pyszności! Narobiłaś wielkiego smaka! *.*
    zapraszam ^^
    www.kariandkari.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. MmMmMmMmmmm... właśnie ostatnio gdzieś mi takowe babeczki mignęły przed oczami i miałam w głowie by znaleźć przepis na takie..
    A tu proszę, przepis sam przyszedł do mnie !
    Kocham babeczki ~!


    Ja u Siebie mam na blogu świetny przepis na CIASTO RAFAELLO na zimno
    oraz uwaga.. CIASTO SNICKERS na zimno :)


    buziak ;*

    OdpowiedzUsuń