Dieta dla zdrowych włosów


Dzięki zabiegom pielęgnacyjnym i odżywczym maseczkom włosy odzyskują witalność i połysk. To nie podlega dyskusji, ale...

warto jednak pamiętać, że wzmacnianie kosmyków od zewnątrz, powinno iść w parze z odpowiednią dietą. Tylko w takim połączeniu nasze włosy będą wyglądać jak po wyjściu od fryzjera – nie tylko będą pięknie lśnić.
Witaminy i składniki mineralne oddziałują nie tylko na włosy, ale i na pracę gruczołów łojowych i skórę głowy. Warto zadbać o to, by codziennej diecie nie zabrakło cynku i selenu. W przypadku ich niedoboru pasma tracą swój połysk, nie są podatne na układanie i pojawia się łupież. Można także zaobserwować częstsze wypadanie włosów.
Te składniki znajdziemy w cebuli, ziarnach słonecznika, pomidorach, wątróbce i rybach. Do utrzymania dobrej kondycji pasm niezbędny jest także krzem. Gdy stają się matowe i trudne do rozczesywania, sięgnijmy po mleko, warzywa strączkowe i pokrzywę. Istotnym składnikiem jest również żelazo, które „roznosi” tlen po organizmie. Gdy jest go za mało, można zauważyć zwiększone wypadanie cebulek. Znajdziemy je w jajach, nasionach kminku i wołowinie.
Nie można zapominać także o wapniu, którego niewystarczająca ilość powoduje rozdwojenie końcówek i rozchylenie łusek. Wzbogaćmy więc posiłki o nabiał (mleko, sery), jaja, sardynki, orzechy, mak i warzywa strączkowe. Pamiętajmy także o dawce magnezu, którego niedobór sprawia, że kosmyki są wysuszone.
Znajdziemy go w produktach zbożowych z mąki z pełnego przemiału, otrębach, migdałach, jabłkach oraz kaszy gryczanej. Na odpowiednią strukturę włosa wpływ ma także siarka. Można ją znaleźć w nasionach sezamu, ziarnach słonecznika, podrobach, drobiu. Bogata w ten pierwiastek jest też rzeżucha.
Aby cieszyć się zdrowymi kosmykami, posiłki powinny być bogate nie tylko w składniki mineralne, ale także w witaminy. Jedną z najważniejszych jest wit. A, która zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry. Sięgnijmy więc po tran, żółtka jaj, masło, wątróbkę drobiową, a dla wegetarian – żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa.
Na połysk pasm wpływa z kolei wit. E. Bogate w nią są kiełki zbóż, groch i otręby. Tak urozmaicona dieta z pewnością pomoże w utrzymaniu włosów zdrowych, lśniących i odpornych na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych.
Ja zegnam Was z miseczka jagod goi, ktore dodaja witalnosci nie tylko wlosom, ale rozniez calemu cialu...



Ciao, Marta G x 

4 komentarze:

  1. Bez zbilansowanej diety nawet najdroższe maski i odżywki nam nie pomogą. To samo tyczy się stresu i używek - ale to temat na inny post :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się - "odżywianie od wewnątrz" to podstawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem zdania, że odżywanie od wewnątrz jest podstawą, pewne nawet ważniejszą niż od zewnątrz. Przydadzą mi się spostrzeżenia odnośnie rozdwojonych końcówek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i bardzo przydatny post. :) Mam nadzieję, że i ja zacznę się do tego stosować tak na... stale :) Buziaki, zapraszam w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń