Fish cake to jedno z najbardziej popularnych dań angielskich. Bardzo proste do zrobienia, a do tego szybkie i zdrowe. Co potrzebujemy?
225g obranych ziemniaków
450g oczyszczonego ze skóry i ości łososia
125g obranej marchwi
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 żółltko
sól i pieprz do smaku
225g obranych ziemniaków
450g oczyszczonego ze skóry i ości łososia
125g obranej marchwi
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 żółltko
sól i pieprz do smaku
Zmiksowanego dodajemy do ziemniaków. Marchew ścieramy na grubej tarce. Skórkę cytrynścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ryby i ziemniaków wraz ze startą marchwią. Teraz dodajemy żółtko i doprawiamy. Całość mieszamy, a następnie formujemy z niej 4 kotleciki, które przed smażeniem odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Fish cake's smażymy na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Uwaga – kotleciki wchłaniają dość dużo oliwy, w czasie smażenia dolejcie nieco oliwy, aby ich nie przypalić. W angielskich restauracjach rybne kotleciki są zwykle serwowane z sałatą, chrupiącym chlebem i sosem pomidorowym. Enjoy! :)
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń